Niets leuker dan kruiden uit eigen tuin te gebruiken in de keuken toch? Maar je kunt met deze kruiden veel meer dan alleen ermee koken. Je kunt een herborist opleiding volgen om alles te leren wat je met kruiden kunt doen. We gaan je vertellen wat dit inhoudt.
Inhoud
Wat is een herborist?
Een herborist is een van de oudste ambachtelijke beroepen ter wereld. Je leert wat de eeuwenoude tradities van het verwerken van kruiden zijn. Elk soort kruid heeft zijn eigen geneeskrachtige werking. Zo is het te gebruiken voor het zelf maken van verschillende soorten zalfjes en andere middelen tegen kwaaltjes. De kruidengeneeskunde richt zich dus op het gebruik van kruiden en planten voor medicinale doeleinden. Je kunt zelf beslissen welke kruiden je in je eigen tuin wilt gaan verbouwen. Op deze manier zul je er achter komen dat je kruiden voor veel meer kunt gebruiken dan alleen koken.
Een kruidentuin aanleggen
Om een eigen kruidentuin aan te leggen, heb je een vrij stuk grond nodig. Het is aan te raden om dit stuk grond een omheining te maken, als een schuttingstuin. Sommige planten of kruiden kunnen woekeren en wil je het liefste niet door je hele tuin heen hebben. Een voorbeeld hiervan is munt. Dit groeit zo makkelijk en snel dat je het snel in je hele tuin zult tegenkomen wanneer je er geen omheining omheen maakt. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld een verhoogde bak te gebruiken voor het aanleggen van je kruidentuin. Deze zet je makkelijk in elkaar, vul je met compost en dan kun je kruiden planten of zaaien.
Welke kruiden plant je?
Op een stuk grond met een afmeting van 3 bij 2 meter kun je ongeveer 16 planten kwijt. Kies hiervoor bijvoorbeeld 7 soorten kruiden. Je kunt het beste vaste kruiden planten. Deze verdorren in de winter of sterven bovengronds helemaal af. Wanneer het weer warmer wordt, zal de plant weer helemaal terug groeien! In de winter zal je kruidentuin je dus niet van verse kruiden voorzien. Je zult dan ook als herborist leren hoe je de kruiden het beste kunt oogsten en bewaren. Door de kruiden te drogen of te verwerken in een pasta kun je het bijvoorbeeld ook in de winter gebruiken om te koken. Voor zalven en andere medicinale toepassingen wil je het liefste verse kruiden hebben, maar ook in de winter kun je gebruikmaken van gedroogde kruiden.